zoeken

Wat zijn topwijnen? - Blog # 1: Intro

Wat zijn topwijnen? - Blog # 1:  Intro

Vina Mundi maakt een onderscheid tussen dagdagelijkse wijnen en topwijnen.

 

Dagdagelijkse wijnen

Meer dan 95% (sommigen stellen zelfs 99%) van de verkochte wijnen heeft geen baat bij oudering - integendeel; veel van deze wijnen worden best binnen een aantal maanden en max 1 tot 3 jaar na botteling gedronken. De markt voor deze dagdagelijkse wijnen wordt overdadig afgedekt door grootwarenhuizen en concullega’s die, tussen de vele werkelijk oninteressante wijnen (wat betreft kwaliteit en/ of prijs), zo nu en dan zéér aanvaardbare prijs/ kwaliteit wijnen aanbieden.

Vina Mundi biedt deze wijnen niet zelf aan, maar mailt zijn klanten periodiek een FLASH INFO met de prijs/ kwaliteit opportuniteiten aangeboden door grootwarenhuizen en concullega’s (in de prijs range van 6-10 € - onder 6 € is het zeer moeilijk om aanvaardbare wijnen te vinden). In functie van de behoeften en de omschrijving van de opportuniteit kan de klant er al dan niet op ingaan.  

 

Topwijnen

Naast deze dagdagelijkse wijnen worden er (gelukkig ...) ook topwijnen geproduceerd. Naarmate deze topwijnen in goede omstandigheden ouderen, ontwikkelen ze niet alleen uiterst diepe, verweven en complexe aroma’s maar ook mooie texturen en een versmolten smaak. Je beleeft er zintuiglijke ervaringen mee die niet mogelijk zijn met de (jonge) dagdagelijkse wijnen. Dit zijn de wijnen waar Vina Mundi zich op focust

In een aantal blogs zullen we dieper ingaan op

  1. de eigenschappen aan de hand waarvan je topwijnen kan herkennen en vervolgens op
  2. die factoren die topkwaliteit bepalen.

Met deze wijnkennis zal je meer genieten van topwijnen: eerst bij speciale gelegenheden, maar onvermijdelijk evolueer je naar een creatieveling in het identificeren van alsmaar nieuwe “speciale gelegenheden” ….

 

Eventuele feedback op deze blog is altijd welkom !