zoeken

WIJNCURSUS: bij jou thuis (6 avonden - 2 personen)

1-09-2022 tot 31-12-2022

Jij kiest zelf wanneer, waar en met wie je deze cursus doorneemt.

WIJNCURSUS:  bij jou thuis (6 avonden - 2 personen)

De Nederlandse wijnrecensent Otto Kleyn stelde enkele jaren geleden:

  • " Meer weten over wijn betekent meer plezier van elke fles, elk glas, elke slok.
  • Maar hoe kom je aan die kennis?
  • Informatie lezen van internet of uit boeken is een aardige manier.
  • Een cursus volgen nog beter. " 

Dit is zéér zeker correct, maar enkel mits je opteert voor een kwalitatieve cursus die je vanaf de eerste dag een "perfecte" structuur aanrijkt die je, met genoegen, voor de rest van je leven zal blijven gebruiken. 

 

HET DOELPUBLIEK: 

Personen die nog niet in de mogelijkheid waren om een echt degelijke alomvattende wijncursus te volgen maar toch een passie hebben voor wijn en alles wat ermee samenhangt, bijvoorbeeld:

  • Jongere koppels waarvoor dit de graduele aanzet kan vormen voor een gedeelde passie (wijn, lekkere gerechtjes, wijnreizen, etc)
  • Personen die, na een drukke carrière, eindelijk voldoende tijd kunnen vrijmaken voor wijn 
  • Een groep (vrienden/ vereniging/ collega's/ etc) waarvoor dit een toffe repetitieve event kan zijn (ambiance verzekerd!)
  • Of, een wijnliefhebber waarvoor dit een perfect cadeau kan zijn om voor zichzelf te kopen ...

 

HET OBJECTIEF VAN DEZE KWALITATIEVE WIJNCURSUS: 

  • Een zéér goed niveau van wijnkennis verwerven
    • Over alle wijn-aspecten die op dit niveau belangrijk zijn - dit omvat ook de combinatie van wijnen met gerechten
    • Zeer gestructureerd (een "kapstok"), zodat de cursist hier makkelijk alle toekomstige verwerving van bijkomende wijnkennis aan kan toevoegen (door degustaties, wijnreizen, magazines, boeken, etc).
  • Een maximaal inzicht krijgen in
    • De combinatie van wijnen met gerechten. En dit zowel voor dagdagelijkse wijnen als voor top wijnen. 
    • De beschikbare tools om bij de aankoop van wijnen zowel de kwaliteit als de correctheid van de prijs in te schatten. Ook hier, zowel voor dagdagelijkse wijnen als voor top wijnen.
    • De optimale aanpak om een eigen wijncollectie uit te bouwen (om zo teleurstellingen te vermijden).
  • Een methodiek verwerven die de cursist toelaat om, ná de cursus, zijn/ haar smaakprofiel steeds verder te verfijnen en uit te diepen.
  • Op basis van zelfstudie 
    • Maar gebruik makend van een zéér goede leidraad die de cursist, beter dan de meeste face-to-face cursussen, op weg zet om zijn/ haar wijnkennis in feite onbeperkt uit te diepen
    • Zelfstudie die weliswaar iets meer discipline van de cursist vraagt dan een face-to-face cursus, maar die discipline is toch nodig voor het vervolg.
  • Inspelend op de 3 vereisten voor een effectieve opleiding (zoals ook gedefinieerd door DDI - een internationale consultant mbt opleidingen)
    • De opleiding dient geconstrueerd te worden als een leertraject dat zich in de loop van de tijd blijft ontvouwen (i.e. in dit geval door de aangereikte methodiek om je smaakprofiel verder uit te diepen) 
    • De opleiding moet gebaseerd zijn op meerdere leeropties (i.e. in dit geval door een gebalanceerd gebruik van syllabus, cursusboek, videos's, magazines, boeken, wijnclubs, wijnreizen, etc) 
    • De opleiding moet mogelijkheden bieden voor het oefenen en toepassen van vaardigheden (i.e. in dit geval door degustaties met je partner, met vrienden, in wijnclubs, bij wijnhandels, op wijnbeurzen, bij wijnboeren, etc)

 

DE PRAKTISCHE ORGANISATIE VAN DEZE EXCELLENTE WIJNCURSUS: 

  • DATA: 
    • Deze cursus kan op ieder moment gestart worden (vanaf 2-3 werkdagen na inschrijving)
    • Het opzet is dat deze wijncursus door 2 personen samen doorgenomen wordt gedurende 6 avonden met telkens 1 fles wijn, een bijpassend hapje of gerecht, de video's en een module in de syllabus. Deze cursus kan echter ook perfect doorgenomen worden op jezelf of cadeau gedaan worden aan 1 persoon (eventueel gespreid over 12 avonden) 
    • Deze wijncursus wordt in 6 modules opgesplitst. Je kan zelf bepalen hoe je deze 6 modules spreid in de tijd: bijvoorbeeld een per maand of een per week.
 

 

  • INCLUSIEF:
    • De cursus
    • De wijnen:
      • Zes flessen van 6 verschillende wijnstijlen (de meest populaire wijnstijlen)
      • Gemiddeld 25 - 30 €/ fles  
      • Gemiddelde score van (max 35) wijncritici van minstens 90 punten (we gebruiken steeds de gemiddelde score, niet enkel de beste score ...)  
      • Proefnotities voor betrokken wijnen (zie hier een voorbeeld van zo'n proefnotitie)
    • Relevante video's  
      • In totaal 180 video's van gemiddeld 7 minuten over alle in de cursus behandelde onderwerpen 
        • Zeer afwisselend: iedere module heeft immers tientallen verschillende presentatoren; iets anders dan steeds dezelfde (soms zelfs ietwat saaie) lesgever in een face-to-face cursus ...
        • Inhoud is aanvullend op de syllabus en het cursusboek 
        • Video brengt makkelijker passie en emotie over:
          • Over een charmante wijnstreek die je misschien wel wil koppelen aan je volgende vakantie,
          • Over een nieuw ontdekte wijnstijl die je écht wil proeven,
          • Over een combinatie met food die je niet kende, maar graag wil uittesten,
          • Etc
      • Dus per module gemiddeld 30 video's of 3.5 uur
      • Zie hier bijvoorbeeld een video over wijngaarden in Toscane
    • Combinatie van wijn en gerecht:  
      • Als deel van de syllabus, een makkelijke methodiek om voor ieder gerecht, op basis van de 4 voornaamste ingrediënten, te bepalen welke wijn het mooist combineert met het gerecht.
      • Bijkomend, een zeer degelijke e-Book (183 blz) met de basisregels, > 1600 verrukkelijke combinaties tussen wijn en gerecht en vice versa én met heerlijke recepten. De gerechten in deze e-Book zijn opgesplitst in:
        • "Kant en klaar":  namelijk kant en klaar te koop in grootwarenhuizen, bij traiteurs, kaashandels of afhaalrestaurants 
        • "Recept":  namelijk snel en eenvoudig klaar te maken op basis van bijgevoegde recepten.  Zie hier een blog incl 3 recepten
        • "-":  namelijk gerechten, waarvoor een recept minder noodzakelijk is, maar die zijn opgelijst om je een beter aanvoelen te geven van welke combinaties ideaal zijn bij betrokken wijn
      • Zowel bruikbaar door niet-vegetariërs als door vegetariërs.
    • Waardevolle tools om steeds prijs/ kwaliteit te vinden en te kopen (beschreven in de e-Book - zie hierboven) 
    • Tips om geen teleurstellingen op te lopen bij het aanlegggen van een wijncollectie (beschreven in de e-Book - zie hierboven)
    • Én, niet onbelangrijk, een krachtige methodiek om je smaakprofiel stap voor stap verder uit te diepen:
      • Eerst de 6 wijnstijlen meegeleverd met de cursus. Na het doornemen van de syllabus en het proeven van de 6 wijnen met de reeds ingevulde degustatieformulieren als referentie zal je de degustatietechniek aangeleerd hebben.
      • Dan 15 bijkomende wijnstijlen beschreven in de syllabus en het cursusboek. Samen met de 6 eerste, zal je dan de 21 belangrijkste wijnstijlen bestudeerd hebben (die > 2/3de van de wijnconsumptie op wereldschaal vertegenwoordigen !)
      • Daarna kan je je smaakprofiel in feite onbeperkt (zowel wat betreft wijnstijlen als wat betreft tijd ...) verfijnen. Zoals in de syllabus in detail aangegeven door
        • In eerste instantie die wijnstijlen die het beste in je smaakprofiel liggen verder uit te diepen (met de syllabus als leidraad).
        • Dan bijkomende nieuwe wijnstijlen te ontdekken (het cursusboek biedt je daartoe een goed gestructureerde beschrijving van niet minder dan 158 bijkomende wijnstijlen waaruit je kan kiezen).
        • Ook kan je vakanties in het buitenland gebruiken om lokale wijnstijlen (die in België en Nederland soms enkel via webshops verkrijgbaar zijn) te ontdekken !
    • Vóór, tijdens én na de cursus, een open communicatie-lijn met Vina Mundi (Jean Steensels
  • DEGUSTATIEGLAZEN:
    • Vina Mundi gebruikt voor cursussen en degustaties steeds "Chef&Sommelier Open Up Universal Tasting - 40 cl". Dit zijn zeer sterke degustatieglazen, elegant en groot (> 21 cm hoog) waarmee je (dank zij de knik) zeer gemakkelijk degustatieporties kan schenken hetgeen belangrijk is als je meerdere wijnen naast elkaar wenst te degusteren. 
    • Degustatieglazen worden NIET meegeleverd. Indien nodig, kan je deze glazen (in principe in dozen van 6) zelf op diverse webshops bestellen.

SAMENVATTEND:

  • Deze kwalitatieve en zeer volledige wijncursus bij jou thuis (6 avonden voor 2 personen) kost 299.00 €.  Oftewel per persoon per avond 25 € + de kost van de hapjes die je klaarmaakt of koopt [dus een fractie van de kost die je op restaurant zou moeten betalen voor enkel de wijn en een (paar) gerechtje(s)] 
  • Voor deze kost verkrijg je:
    • Zes zéér aangename avonden voor 2 personen (met een topwijn en tips voor bijpassende hapjes of gerechtjes - eventueel take-away)
    • PLUS: een zéér kwalitatieve wijncursus die álle relevante aspecten afdekt
    • PLUS: 3 zéér interessante e-Books (die je makkelijk op je smartphone kan installeren, en dus altijd beschikbaar zijn)
    • PLUS: een methodiek om je smaakprofiel nog (vele) jaren verder te verfijnen
    • PLUS: na het 6 maal uitgetest te hebben, een aanpak om thuis gezellige en lekkere wijn-etentjes te organiseren (samen met je partner en/ of samen met vrienden). Zie in deze context ook deze blog.
  • Wens je bijkomende info of heb je specifieke vragen (bijvoorbeeld hoe deze cursus met een vriendengroep van > 2 personen te organiseren),

WIL JE DEZE WIJNCURSUS BESTELLEN of CADEAU DOEN,

 

  

Onderstaande tab INSCHRIJVEN best NIET gebruiken (hij wordt in de komende dagen verwijderd).