zoeken

WIJNCURSUS: bij jou thuis (6 avonden - 2 personen)

1-09-2024 tot 31-12-2026

Jij kiest zelf wanneer, waar en met wie je deze cursus doorneemt.

WIJNCURSUS:  bij jou thuis (6 avonden - 2 personen)

De Nederlandse wijnrecensent Otto Kleyn stelde enkele jaren geleden:

  • " Meer weten over wijn betekent meer plezier van elke fles, elk glas, elke slok.
  • Maar hoe kom je aan die kennis?
  • Informatie lezen van internet of uit boeken is een aardige manier.
  • Een cursus volgen nog beter. " 

Dit is zéér zeker correct, maar enkel mits je opteert voor een kwalitatieve cursus die je vanaf de eerste dag een "perfecte" structuur aanrijkt die je, met genoegen, voor de rest van je leven zal blijven gebruiken. 

 

HET DOELPUBLIEK: 

Personen die nog niet in de mogelijkheid waren om een echt degelijke alomvattende wijncursus te volgen maar toch een passie hebben voor wijn en alles wat ermee samenhangt, bijvoorbeeld:

  • Koppels waarvoor dit de aanzet kan vormen voor een zéér aangename, gedeelde passie (wijn, lekkere gerechtjes, wijnreizen, etc)
  • Personen die regelmatig op restaurant gaan en beter voorbereid willen zijn als ze de wijnkaart krijgen 
  • Personen die, na een druk beroepsleven, eindelijk voldoende tijd kunnen vrijmaken om "echt" te kunnen genieten van hun wijn-passie 
  • Een groep (vrienden/ vereniging/ collega's/ etc) waarvoor dit een toffe repetitieve event kan zijn (die zelfs kan uitgroeien tot een eigen wijnclub)
  • Of, een wijnliefhebber waarvoor dit een perfect cadeau kan zijn om voor zichzelf te kopen ...

Het doelpubliek voor deze wijncursus is dus

  • Niet de wijn professional die (eventueel als eerste stap) best opteert voor een wijnopleiding zoals "WSET Diploma in Wines" (noteer wel dat deze opleiding minstens 600 studie uren vereist om een redelijke kans te maken om te slagen in de examens en dat de kost, minstens 8 000 €, niet onbelangrijk is)
  • Niet de onervaren wijnliefhebber die een algemene introductie in wijn wenst zoals in iedere stad/ dorp aangeboden wordt door bijvoorbeeld een avondschool, een wijnhandelaar, een kookclub, etc.   

Zie in deze context deze blog over wijnopleidingen.  

 

HET OBJECTIEF VAN DEZE KWALITATIEVE WIJNCURSUS: 

  • Een zéér goed niveau van WIJNKENNIS verwerven
    • Over alle wijn-aspecten die op dit niveau belangrijk zijn
    • Zéér gestructureerd (een "kapstok"), zodat de cursist hier makkelijk alle toekomstige verwerving van bijkomende wijnkennis aan kan toevoegen (door degustaties, wijnreizen, magazines, boeken, etc).
    • Een goed inzicht krijgen in de combinatie van wijnen met gerechten. En dit zowel voor dagdagelijkse wijnen als voor top wijnen. 
    • Kennis verwerven over de beschikbare tools om bij de aankoop van wijnen zowel de kwaliteit als de correctheid van de prijs in te schatten. Ook hier, zowel voor dagdagelijkse wijnen als voor top wijnen.
    • Een alomvattende aanpak om een eigen wijncollectie uit te bouwen (om zo teleurstellingen te vermijden).
  • Een methodiek verwerven die de cursist toelaat om, ná de cursus, zijn/ haar SMAAKPROFIEL (en wijnkennis) steeds verder te verfijnen en uit te diepen.
  • Op basis van ZELFSTUDIE   
    • Gebruik makend van een zéér goede en effectieve leidraad die de cursist, beter dan de meeste face-to-face cursussen, de nodige kennis bijbrengt én hem/ haar op weg zet om zijn/ haar wijnkennis in feite onbeperkt uit te diepen
    • Zelfstudie vraagt iets meer discipline van de cursist dan een face-to-face cursus, maar die discipline is toch nodig voor het vervolg. Trouwens, ook de professionele wijnopleidingen zijn in zeer belangrijke mate gebaseerd op zelfstudie (WSET bijvoorbeeld vereist een minimum van 600 uren zelfstudie)
    • Inspelend op de 3 vereisten voor effectieve opleidingen (zoals ook gedefinieerd door DDI - een internationale consultant mbt opleidingen)
      • De opleiding dient geconstrueerd te worden als een leertraject dat zich in de loop van de tijd blijft ontvouwen (i.e. in dit geval door de aangereikte methodiek om je smaakprofiel verder uit te diepen) 
      • De opleiding moet gebaseerd zijn op meerdere leeropties (i.e. in dit geval door een gebalanceerd gebruik van syllabus, cursusboek, video's, magazines, boeken, wijnclubs, wijnreizen, etc) 
      • De opleiding moet mogelijkheden bieden voor het oefenen en toepassen van vaardigheden (i.e. in dit geval door degustaties met je partner, met vrienden, in wijnclubs, bij wijnhandels, op wijnbeurzen, bij wijnboeren, etc)

 

DE PRAKTISCHE ORGANISATIE: 

- DATA & AANTAL AVONDEN: 

  • Deze cursus kan op ieder moment gestart worden (vanaf 2-3 werkdagen na bestelling)
  • Deze wijncursus wordt in 6 modules opgesplitst. Je kan zelf bepalen hoe je deze 6 modules spreid in de tijd: bijvoorbeeld een module per maand of een per week.
  • Iedere module omvat telkens een deel van de syllabus  en e-Books, 1 fles wijn (met reeds ingevuld degustatieformulier), een bijpassend hapje of gerecht en gemiddeld 3.5 uur video's. Het is dus perfect mogelijk om iedere module over 2 avonden van 2-3 uur te spreiden; in totaal dus over 12 avonden. De leidraad (die inbegrepen is in de cursus) zal perfect aangeven hoe je  dit best doet.

 

- AANTAL PERSONEN: 

  • Deze wijncursus is uitgewerkt om door 2 personen samen doorgenomen te worden: 6 modules gedurende 6 of 12 avonden 
  • Deze wijncursus kan echter ook perfect doorgenomen worden door 1 persoon (1 fles wijn is dan meestal teveel, maar zoals hierboven aangegeven kan iedere module makkelijk gespreid worden over 2 avonden)
  • Indien je deze wijncursus met een groep van bijvoorbeeld 4, 6 of meer personen wil doornemen, dan is dat in vele gevallen de aanzet voor een zeer aangenaam repititief event:
    • In plaats van 2, 3 of meer exemplaren van de wijncursus te bestellen, neem best eerst contact op met Vina Mundi voor een offerte die inspeelt op de specifieke behoeften van de groep. 
    • Omdat de groepsdynamiek meestal resulteert in een vertragend, maar niet noodzakelijk negatief, effect zal zo'n groep iedere module best splitsen over twee avonden, in totaal dus 12 avonden
    • Het samen doornemen van deze wijncursus kan zelfs uitgroeien tot een eigen wijnclub die periodiek samenkomt om, op een gestructureerde wijze, het smaakprofiel én de wijnkennis van iedere deelnemer verder uit te diepen.

 

- INCLUSIEF:

  • De cursus
  • De wijnen:
    • Zes flessen van 6 verschillende wijnstijlen (de meest populaire wijnstijlen)
    • Gemiddeld 25 - 30 €/ fles (na aftrek van 10-15% korting t.o.v. de marktprijs) 
    • Gemiddelde score van (max 35) wijncritici van minstens 90 punten (we gebruiken steeds de gemiddelde score, niet enkel de beste score ...)  
    • Proefnotities voor betrokken wijnen (zie hier een voorbeeld van zo'n proefnotitie)
  • Relevante video's  
    • In totaal 180 video's van gemiddeld 7 minuten over alle in de cursus behandelde onderwerpen, dus per module gemiddeld 30 video's of 3.5 uur
    • Zeer afwisselend: iedere module heeft immers tientallen verschillende presentatoren; iets anders dan steeds dezelfde (soms zelfs ietwat saaie) lesgever in een face-to-face cursus ...
    • Inhoud van deze video's is aanvullend op de syllabus en het cursusboek 
    • Video genereert makkelijker passie en emotie over bijvoorbeeld
      • Een charmante wijnstreek die je misschien wel wil koppelen aan je volgende vakantie,
      • Een nieuw ontdekte wijnstijl die je écht wil proeven,
      • Een combinatie met food die je niet kende, maar graag wil uittesten, etc
    • Zie hier bijvoorbeeld een video over wijngaarden in Toscane
  • Combinatie van wijn en gerecht:  
    • Als deel van de syllabus, een makkelijke methodiek om voor ieder gerecht, op basis van de 4 voornaamste ingrediënten, te bepalen welke wijn het mooist combineert met het gerecht.
    • Bijkomend, een zeer degelijke e-Book (183 blz) 
      • Met de basisregels,
      • Met meer dan 1600 verrukkelijke combinaties tussen wijn en gerecht en vice versa én met
      • Met heerlijke recepten (zie hier een blog incl 3 recepten)
      • De gerechten in deze e-Book zijn opgesplitst in [1] "Kant en klaar": kant en klaar te koop in grootwarenhuizen, bij traiteurs, kaashandels of afhaalrestaurants, [2] "Recept": snel en eenvoudig klaar te maken op basis van bijgevoegde recepten of [3] "-":  gerechten, waarvoor een recept minder noodzakelijk is, maar die zijn opgelijst om je een beter aanvoelen te geven van welke combinaties ideaal zijn bij betrokken wijn.
    • Zowel bruikbaar door niet-vegetariërs als door vegetariërs.
  • Waardevolle tools om steeds prijs/ kwaliteit te vinden en te kopen (beschreven in de e-Book - zie hierboven) 
  • Tips om geen teleurstellingen op te lopen bij het aanlegggen van een wijncollectie (beschreven in de e-Book - zie hierboven)
  • Én, niet onbelangrijk, een krachtige methodiek om je smaakprofiel stap voor stap verder uit te diepen:
    • Eerst de 6 wijnstijlen meegeleverd met de cursus. Na het doornemen van de syllabus en het proeven van de 6 wijnen met de reeds ingevulde degustatieformulieren als referentie zal je de degustatietechniek aangeleerd hebben.
    • Dan 15 bijkomende wijnstijlen beschreven in de syllabus en het cursusboek. Samen met de 6 eerste, zal je dan de 21 belangrijkste wijnstijlen bestudeerd hebben (die > 2/3de van de wijnconsumptie op wereldschaal vertegenwoordigen !)
    • Daarna kan je je smaakprofiel in feite onbeperkt (zowel wat betreft wijnstijlen als wat betreft tijd ...) verfijnen. Zoals in de syllabus in detail aangegeven door
      • In eerste instantie die wijnstijlen die het beste in je smaakprofiel liggen verder uit te diepen (met de syllabus als leidraad).
      • Dan bijkomende nieuwe wijnstijlen te ontdekken (het cursusboek biedt je daartoe een goed gestructureerde beschrijving van niet minder dan 158 bijkomende wijnstijlen waaruit je kan kiezen).
      • Ook kan je vakanties in het buitenland gebruiken om lokale wijnstijlen (die in België en Nederland soms enkel via webshops verkrijgbaar zijn) te ontdekken !
  • Vóór, tijdens én na de cursus, een open communicatie-lijn met Vina Mundi (Jean Steensels
    • Mail naar info@vinamundi.be of
    • WhatsApp of bel Jean Steensels op + 32 (0) 477 31 05 91

  

 

 

- DEGUSTATIEGLAZEN:

  • Vina Mundi gebruikt voor cursussen en degustaties steeds "Chef&Sommelier Open Up Universal Tasting - 40 cl". Dit zijn zeer sterke degustatieglazen, elegant en groot (> 21 cm hoog) waarmee je (dank zij de knik) zeer gemakkelijk degustatieporties kan schenken hetgeen belangrijk is als je meerdere wijnen naast elkaar wenst te degusteren. 
  • Degustatieglazen worden NIET meegeleverd. Indien nodig, kan je deze glazen (in principe in dozen van 6) zelf op diverse webshops bestellen.

SAMENVATTEND:

  • Deze kwalitatieve en zeer volledige wijncursus bij jou thuis (6 avonden voor 2 personen) kost 345.00 €.  Oftewel per persoon per avond 29 € + de kost van de hapjes die je klaarmaakt of koopt: 
    • Dus een fractie van de kost die je op restaurant zou moeten betalen voor enkel de wijn en een (paar) gerechtje(s) 
    • Noteer dat een aantal aangeboden face-to-face cursussen
      • Méér dan dubbel zo duur zijn én
      • Minder volledig en kwalitatief zijn ...  
  • Voor deze kost verkrijg je:
    • Zes zéér aangename avonden voor 2 personen (met telkens een topwijn en tips voor bijpassende hapjes of gerechtjes - eventueel take-away)
    • PLUS: een zéér kwalitatieve wijncursus die álle relevante aspecten afdekt
    • PLUS: 3 zéér interessante e-Books (die je makkelijk op je smartphone kan installeren, en dus altijd beschikbaar zijn)
    • PLUS: een methodiek om het smaakprofiel van jou en je partner nog (vele) jaren verder te verfijnen
    • PLUS: na het 6 maal uitgetest te hebben, een aanpak om thuis gezellige en lekkere wijn-etentjes te organiseren (samen met je partner en/ of samen met vrienden). Zie in deze context ook deze blog.
    • PLUS: de aanzet om, samen met je partner, een passie uit te bouwen rond wijn, gastronomie, wijnreizen, etc
  • Wens je bijkomende info of heb je specifieke vragen (bijvoorbeeld hoe deze cursus met een vriendengroep van > 2 personen te organiseren),
    • Stuur dan best een mailtje naar info@vinamundi.be 
    • WhatsApp of bel Jean Steensels op + 32 (0) 477 31 05 91

WIL JE DEZE WIJNCURSUS BESTELLEN of CADEAU DOEN,

 

  

Onderstaande tab INSCHRIJVEN best NIET gebruiken (hij wordt in de komende dagen verwijderd).