zoeken

BASIS WIJNCURSUS: 6 avonden bij jou thuis

15-07-2020 tot 31-12-2020

Jij kiest zelf wanneer, waar en met wie je deze cursus doorneemt.

BASIS WIJNCURSUS:    6 avonden bij jou thuis

DOELPUBLIEK: 

Personen die nog geen echt degelijke alomvattende wijncursus gevolgd hebben, bijvoorbeeld

  • Een gepassioneerde wijnliefhebber waarvoor dit een perfect cadeau kan zijn om te krijgen (of om zelf te kopen ...) 
  • Een koppel waarvoor dit de aanzet kan vormen voor een gedeelde passie (wijn/ heerlijke gerechtjes/ wijnreizen/ etc)
  • Een groep (vrienden/ vereniging/ collega's/ etc) waarvoor dit een een toffe event kan zijn (ambiance verzekerd!). In deze COVID-19 tijden best met behulp van een van de video conferencing tools (bijvoorbeeld Zoom).

 

OBJECTIEF: 

  • Een zéér goed niveau van basis-wijnkennis verwerven over alle wijn-aspecten die op dit niveau belangrijk zijn - dit omvat ook de combinatie van wijnen met gerechten. 
  • Deze wijnkennis dient zeer gestructureerd te zijn (wordt dikwijls vergeleken met een "kapstok"), zodat de cursist alle toekomstige verwerving van bijkomende wijnkennis (dmv artikels, boeken, degustaties, masterclasses, wijnreizen, etc) hier makkelijk aan kan toevoegen.
  • Een maximaal inzicht krijgen in de beschikbare tools om bij de aankoop van wijnen zowel de kwaliteit als de correctheid van de prijs in te schatten. En dit zowel voor dagdagelijkse wijnen als voor top wijnen.
  • Een methodiek verwerven die de cursist toelaat om zijn smaakprofiel (indien gewenst +/- oneindig) te verfijnen en uit te diepen.

 

PRAKTISCH: 

  • DATA: 
    • Deze wijncursus wordt in 6 modules opgesplitst.
    • Je kan zelf bepalen hoe je deze 6 modules spreid in de tijd (in "normale omstandigheden" zou het voorstel zijn om een module per week te doen, maar in deze lockdown periode kan je er een crash cursus van maken ...)
         
  • PLUS
    • Combinatie van wijn en gerecht:  
      • Als deel van de syllabus, 12 blz zeer praktische toelichting over de optimale combinatie van wijn met gerechten  PLUS
      • Voor de 18 meest populairste wijnstijlen (nl de 6 meegeleverde flessen + 12 andere wijnstijlen) tevens snelle en eenvoudige recepten (zie hier een voorbeeld van zo'n recept) van gerechtjes die perfect passen bij de betrokken wijnen
    • Voor iedere module een lijst met weblinks naar relevante You Tube video's (zie hier bijvoorbeeld een video over wijngaarden in Toscane).
    • Een methodiek om je smaakprofiel verder uit te diepen door nieuwe wijnstijlen te ontdekken:
      • Dit binnen een zeer gestructureerde aanpak (*) 
      • Dit met de nodige tools om
        • Voor betrokken wijnstijlen prijs/ kwaliteit te vinden en te kopen
        • Te bepalen welke wijnstijl de betere combinatie is met hapjes, gerechtjes en kaas.  
      • Indien je na deze cursus de "smaak te pakken hebt" is dit je huiswerk, maar ik las ooit "wijn is een uiterst jolig studieobject" ...
    • Een open communicatie-lijn met Vina Mundi (Jean Steensels) - gebruik hiervoor best deze link
  • DEGUSTATIEGLAZEN:
    • Vina Mundi gebruikt voor degustaties steeds "Chef&Sommelier Open Up Universal Tasting - 40 cl" - zie hier het aanbod van Collishop.be.   Dit zijn glazen waarmee je zeer gemakkelijk degustatieporties (de foto geeft +/- 6 cl weer) kan schenken hetgeen belangrijk is als je meerdere wijnen naast elkaar wenst te degusteren. 
    • Glazen worden niet meegeleverd. Indien opportuun, kan je deze glazen (meestal per doos van 6) zelf op bijvoorbeeld collishop.be of bol.com bestellen. 
  • PRAKTISCHE ORGANISATIE:
    • De beste aanpak is om de 6 Modules door te nemen op 6 avonden met iedere avond 1 fles wijn en een bijpassend (eenvoudig, gezond en lijnvriendelijk) gerechtje waarvoor je recepten ontvangt. 
    • Indien je liever iedere avond een comparatieve degustatie doet van meerdere flessen, laat het weten en ik maak een voorstel om dit te realiseren. 
  • ZELF-TEST: 
    • Nadat je de laatste module hebt verwerkt ontvang je ook een zelf-test waarmee je kan beoordelen in welke mate de wijnkennis is verworven!
    • Als je de ingevulde zelf-test terugbezorgt aan Vina Mundi, dan ontvang je
      • je score (in % op 100) én indien je score hoger is dan 70%
      • een korting-bon van 60 € voor 3 tweemaandelijkse pakketten van het vervolg op deze basiscursus, nl het "Vina Mundi Wijnabonnement"
  • OP INSCHRIJVING:
    • Indien interesse:
      • Schrijf je in via onderstaande knop INSCHRIJVEN
      • Dan stemmen we af welke je behoeften zijn (bijv je behoeft slechts één syllabus (-12 €), je hebt het cursusboek reeds (-15 €), je zou liever iedere avond een comparatieve degustatie doen van meerdere flessen, etc).
      • Vervolgens sturen we je een factuur in overeenstemming met je behoeften. 
    • Inschrijving is definitief na ontvangst van betaling.
    • Dan begint de (reeds bij velen uitgetestte) roll-out van deze cursus:
      • In een eerste stap ontvang je per module een 10-tal video's.  In module 1 bijv over
        • De proeftechniek,
        • De vinificatie van mousserend, rood, wit, zoet, natuurlijke wijn en het gebruik van eik
        • Wijnstijlen
      • In een tweede stap ontvang je voor de 18 meest populaire wijnstijlen 
        • Tips over de combinatie tussen wijn en gerecht  (waaronder gerechtjes die je kant en klaar kan kopen) én 
        • Recepten voor eenvoudige en snelle gerechtjes.
      • In de derde stap ontvang je een pakket met de syllab(i)us, het cursusboek en de 6 wijnen
      • Nadat je de cursus verwerkt hebt, ken je de gestructureerde aanpak en beheers je de nodige tools om je smaakprofiel verder uit te diepen en te verfijnen.  
    • Zoals hierboven vemeld heb je steeds een open communicatielijn met Vina Mundi (Jean Steensels)

 

PRIJS (incl BTW):    250.00 € (incl 2 syllabi, 1 cursusboek, 6 wijnen én de begeleiding).

 

---------------

(*)  Een zeer gestructureerde methodiek om je smaakprofiel verder uit te diepen door nieuwe wijnstijlen te ontdekken is wel nodig is omdat er in feite duizenden wijnstijlen zijn die onmogelijk allemaal kan gaan uittesten. Immers:

  • Het aantal verschillende wijndruiven bedraagt > 1 400 
  • De meeste van deze wijndruiven worden in verschillende wijnregio's geteeld (met verschillende klimaten, ondergrond en stijl van de wijnmakers)
  • Vele van deze wijndruiven worden gebruikt 
    • Als monocépage  
    • In wisselende blends met andere wijndruiven
    • Voor de productie van zowel mousserende, witte, rosé of rode wijnen