zoeken

Waarom is er zo'n interesse voor wijnopleidingen?

Waarom is er zo'n interesse voor wijnopleidingen?

De (op wereldschaal) grootste aanbieder van kwalitatieve wijncursussen [WSET] ziet reeds verscheidene jaren een groei in het aantal afgestudeerden van 15 tot >20% per jaar!  

Elementen die dit verklaren zijn o.a.:

  • Wijn (drinken, verzamelen en zelfs alleen maar praten over wijn) is in groeiende mate een populaire passie geworden

  • Wijnliefhebbers beseffen dat je meer geniet van een wijn wanneer je de wijn bewust proeft en er minstens minimale wijnkennis over hebt. 
  • Voor deze wijnliefhebbers die gradueel een eigen wijncollectie wensen uit te bouwen is het niet onbelangrijk om voldoende wijnkennis te ontwikkelen om op een goed doordachte wijze wijn aan te kopen en de wijnvoorraad te beheren
  • Een verandering in het drinkgedrag: 
    • Omdat natuurlijk óók wijnliefhebbers meer en meer aandacht hebben voor gezondheid, evolueren velen naar "minder volume maar betere kwaliteit"
    • Deze evolutie naar betere kwaliteit impliceert dat de behoefte aan wijnkennis toeneemt; een wijnliefhebber die een topwijn op tafel zet is immers meer geneigd om wijnkennis te verwerven dan iemand die kiest voor basiswijnen 

  

OOK INTERESSE?

Heb jij ook interesse (of misschien wel een ontluikende passie ...) om je wijnkennis verder uit te diepen?  Dan kan je in feite kiezen uit 3 categorieën:

  • Een professionele opleiding (zoals "WSET Diploma in Wines" of "SDEN Register Vinoloog")
    • Zéér intens:
      • Het minimum om bijvoorbeeld het "WSET Diploma in Wines" te kunnen behalen vereist (naast de online cursussen en face-to-face cursussen) meer dan 600 uren zelfstudie teneinde met een redelijke kans te kunnen slagen voor de examens.
      • Deze cursussen zijn meestal "iets" te gedetailleerd voor niet-professionelen
    • Een niet te verwaarlozen kost van vele duizenden euros (WSET Diploma in Wines kost bijvoorbeeld meer dan 8 000 €/ persoon)  
  • Een "basis wijncursus" meestal als face-to-face wijncursus aangeboden door avondscholen, wijnhandelaars, kookclubs, etc.  In deze 
    categorie zie je een grote variatie maar meestal omvat het aanbod slechts een partiële en onvoldoende gestructureerde basiskennis gekoppeld aan een zwakke opleidingsmethodiek, hetgeen impliceert dat de opgedane wijnkennis beperkt is en slechts zeer gedeeltelijk onthouden wordt. Dikwijls zeer goedkoop, maar soms ook onverklaarbaar duur (ik heb voorbeelden van basiscursussen die meer dan dubbel zo duur zijn als de wijncursus beschreven in volgend punt)
  • Het zeer kwalitatieve aanbod van Vina Mundi (tot dusver ken ik geen gelijkwaardig of beter alternatief):
    • Gericht op niet-professionele wijnliefhebbers
      • Geen examens/ diploma's 
      • Maar, de opstart van een leertraject dat
        • De wijnliefhebber een zéér goed niveau van wijnkennis over alle relevante wijn-aspecten aanbiedt en
        • Hem/ haar de tools geeft om die wijnkennis steeds verder uit te diepen in de richting van zijn smaakprofiel en interesses
      • Steeds met de missie van Vina Mundi voor ogen: "Helping people enjoy wine".
    • Een wijncursus 
      • Wijnkennis wordt aangeleerd dmv een zeer doordachte methodiek die de cursisten de rest van hun leven kunnen blijven gebruiken om hun wijnkennis +/- onbeperkt uit te diepen (dmv de wijncursus maar ook dmv magazines, boeken, videos, degustaties, wijnreizen met bezoeken aan wijnboeren, wijnclubs, etc) 
      • De opleidingsmethodiek
        • Is ontwikkeld door Jean Steensels die, naast een passie voor wijn, OOK een passie heeft voor top-opleidingen (hij was jarenlang o.a. verantwoordelijk voor de opleidingen van het top management en de high-potentials in een industriële groep met een beurskapitalisatie van > 3 miljard USD). 
        • Speelt perfect in op de 3 vereisten voor effectieve opleidingen (zoals in deze weblink (onder objectieven) toegelicht).
    • Diverse masterclasses (voor deze wijnliefhebbers die specifieke thema's zéér diepgaand willen bestuderen)
    • Deze opleidingen zijn beschikbaar als

 

 

Feedback op deze blog is altijd welkom !