zoeken

Waarom is er zo'n interesse voor wijnopleidingen?

Waarom is er zo'n interesse voor wijnopleidingen?

De (op wereldschaal) grootste aanbieder van degelijke wijncursussen [ WSET (*) ] ziet reeds verscheidene jaren een groei in het aantal afgestudeerden van 20 tot 30% per jaar !  

Elementen die dit verklaren zijn o.a.:

  • Wijn (drinken, verzamelen en zelfs alleen maar praten over wijn) is in groeiende mate een populaire passie geworden

  • Wijnliefhebbers beseffen dat je meer geniet van een wijn wanneer je de wijn bewust proeft en er minstens minimale wijnkennis over hebt. 
  • Voor deze wijnliefhebbers die gradueel een eigen wijncollectie wensen uit te bouwen is het niet onbelangrijk om voldoende wijnkennis te ontwikkelen om op een goed doordachte wijze wijn aan te kopen en de wijnvoorraad te beheren
  • Een verandering in het drinkgedrag: 
    • Omdat natuurlijk óók wijnliefhebbers meer en meer aandacht hebben voor gezondheid, evolueren velen naar "minder volume maar betere kwaliteit"
    • Deze evolutie naar betere kwaliteit impliceert dat de behoefte aan wijnkennis toeneemt; een wijnliefhebber die een topwijn op tafel zet is immers meer geneigd om wijnkennis te verwerven dan iemand die kiest voor basiswijnen (**) 

  

 Heb je ook interesse om stap voor stap je wijnkennis (verder) uit te diepen, check misschien even het aanbod van Vina Mundi.  Dit aanbod omvat:

  • Zowel een basiscursus als talloze cursussen die stap voor stap dieper ingaan op een specifieke thema's 
  • De mogelijkheid om deze cursussen
    • 's Avonds in Bree te volgen (waar het verwerven van wijnkennis gekoppeld wordt aan wijn-degustaties samen met bijpassende hapjes) óf
    • Thuis te volgen (incl het verwerven van wijnkennis, wijn-degustaties en zeer duidelijke begeleiding bij het bereiden van eenvoudige bijpassende gerechtjes)  
      • Zowel een flexibile oplossing voor druk bezette wijnliefhebbers   als een prijs/ kwaliteits-oplossing  
      • Klik op de volgende links voor meer details over (1) de basiscursus (incl bepaling van je smaakprofiel)  of (2) een verdere uitdieping van de wijnkennis.     

 

 

Eventuele feedback op deze blog is altijd welkom !

  

------------  

(*)  WSET is de Engelse organisatie Wine and Sperit Education Trust die cursussen aanbiedt in verschillende landen (in 2018 aan meer dan 85 000 personen - zowel wijnliefhebbers als professionals in horeca en handel). 

(**)  In deze context, een tijdje geleden vertelde een grote wijnimporteur me "zeer fier" dat hij een zéér vlot verkopende witte en rode wijn importeerde uit Argentinië tegen "1 €/ fles, geleverd in Antwerpen".  Wetende dat enkel de "habillage" (fles, etiket, kurk en capsule) van een betere wijn reeds > 1 €/ fles kost, vermoed ik dat de consument die deze wijnen drinkt liefst NIET weet hoe ze geproduceerd werden ...