Wanneer je twee identieke flessen wijn hebt, een met een lager vulniveau en een met een hoger vulniveau dan heeft de wijn met het lagere vulniveau in principe een mindere kwaliteit én een lagere marktwaarde.
Een lager vulniveau impliceert immers dat
- Er meer lucht in de fles is en daardoor een versneld verouderingsproces én dat
- Er oorzaken zijn voor dat lager vulniveau die mogelijk bijkomende negatieve impact hebben gehad op de oudering van de wijn.
De oorzaken van een daling van het vulniveau zijn vooral:
- De normale natuurlijke verdamping door de kurk. Wijn ademt op natuurlijke wijze door de kurk hetgeen bijdraagt aan het rijpingsproces waardoor o.a. complexiteit en finesse ontstaan. Dit impliceert dat alle oudere wijnen een lager vulniveau zullen hebben (verderop specifiëren we wat “normaal” is)
- Versnelde verdamping door de kurk ten gevolge niet-optimale bewaarcondities (te hoge temperatuur van de kelder, te grote temperatuurschommelingen, te droge atmosfeer in de kelder, etc)
- Een slechte kwaliteit van de kurk
- Fouten bij botteling van de wijn
Voor de twee vormen van flessen (Bordeaux fles en Bourgogne fles) zijn er wereldwijd aanvaarde definities voor het vulniveau (een duidelijk schema met de vulniveau's van Bordeaux en Bourgogne flessen vind je hier).
1. BORDEAUX FLES
MN (Mid Neck)
- Het vulniveau bevindt zich rond het midden van de nek.
- Dit is een zeer goed vulniveau voor iedere leeftijd van de wijn. Niet noodzakelijk een vereiste omdat een aantal wijnhuizen hun wijnen bij botteling slechts vullen tot BN (Base Neck).
- Voor wijnen ouder dan 10 jaar oud is dit een uitstekend vulniveau.
BN (Base Neck)
- Het vulniveau bevindt zich rond de onderkant van de nek.
- Dit is een zeer goed vulniveau voor iedere leeftijd van de wijn; een aantal wijnhuizen vullen hun wijnen bij botteling slechts tot dit niveau.
- Voor wijnen ouder dan 25 jaar wijst dit op uitzonderlijke bewaarcondities.
HS (High Shoulder)
- Het vulniveau bevindt zich rond het begin van de schouder.
- Voor jonge wijnen is dit vulniveau een indicatie van zwakke bewaarcondities of andere problemen.
- Dit is de standaard voor wijnen van 10 jaar.
- Voor wijnen ouder dan 25 jaar wijst dit op goede bewaarcondities.
US (Upper Shoulder) of HTMS (High to Mid Schoulder)
- Het vulniveau bevindt zich iets boven het midden van de schouder (gemeten in volume).
- Dit is het normale vulniveau voor wijnen vanaf 40 jaar.
- Voor jongere wijnen kan dit vulniveau een indicatie zijn van zwakke bewaarcondities.
MS (Mid Shoulder)
- Het vulniveau bevindt zich rond het midden van de schouder (gemeten in volume).
- Dit is niet uitzonderlijk voor wijnen ouder dan 40 jaar, maar kan een indicator zijn van zwakke bewaarcondities of te oude kurk.
- Risico dat de wijn problemen heeft.
LS (Low Shoulder) en BS (Below Shoulder)
- Het vulniveau bevindt zich rond het einde van de schouder (of bij BS onder het einde van de schouder).
- Dit is meestal een indicator voor slechte bewaarcondities en niet-drinkbare wijn.
De foto bij deze blog is een fles Pétrus van 1982 (dus meer dan 35 jaar oud) en het vulniveau zit tussen IN en BN hetgeen dus wijst op uitzonderlijke bewaarcondities. Vina Mundi biedt deze wijn aan in "Stockverkoop". Tenzij je te laat bent ...
2. BOURGOGNE FLES
Deze flessen hebben geen schouder en vulniveau’s zijn gebaseerd op het aantal centimeters tussen de kurk en de wijn.
Van 0 tot 2 cm
- Dit is een zeer goed vulniveau voor iedere leeftijd van wijn
Van 2 tot 3 cm
- Dit is een normaal vulniveau voor wijnen ouder dan 12 jaar
- Dit is een excellent vulniveau voor wijnen ouder dan 25 jaar
Van 3 tot 5 cm
- Dit is een normaal vulniveau voor wijnen ouder dan 20 jaar
- Dit is een excellent vulniveau voor wijnen ouder dan 30 jaar
- Bij wijnen jonger dan 15 jaar is dit een indicator voor mogelijke problemen (zoals slechte bewaarcondities).
Van 5 tot 7 cm
- Dit is een normaal vulniveau voor wijnen van 30 jaar en meer.
Meer dan 7 cm
- Bourgogne is minder gevoelig voor lage vulniveau's; zoals ook door Christie's bevestigd, is meer dan 7 cm dan ook zelden een echt risico. Maar toch, het risico dat de oxidatie de wijn fragiel (en in het slechtste geval ondrinkbaar) gemaakt heeft is groter.
Eventuele feedback op deze blog is altijd welkom !