zoeken

Topprijzen voor Franse wijngaarden

Topprijzen voor Franse wijngaarden

In het afgelopen jaar werden twee Franse top wijnhuizen (ten dele) verkocht, hetgeen een inzicht geeft in de extreme prijzen per ha wijngaard:

  • PÉTRUS (Pomerol – Bordeaux)
    • Een Colombiaan betaalde 87 miljoen €/ ha
    • Gemiddelde marktprijs (voor alle jaargangen van de wijn) is 3 322 €/ fles
    • Gemiddelde score (voor alle jaargangen van de wijn) is 96 punten
  • CLOS DE TART (Morey St Denis - Bourgogne)
    • François Pinault betaalde 30 miljoen €/ ha
    • Gemiddelde marktprijs (voor alle jaargangen van de wijn) is 524 €/ fles
    • Gemiddelde score (voor alle jaargangen van de wijn) is 94 punten

 

Hoe kan een wijn als Pétrus zulke extreme prijzen genereren?  Dat is door een combinatie van verschillende factoren:

  • Een onstuitbare passie om topkwaliteit te produceren en de financiële kost-consequenties hiervan te aanvaarden. Bijvoorbeeld:
    • Geen wijn produceren in een slechte jaargang
    • De druiven bes per bes plukken, nádat de ochtenddauw is verdampt om verdunning te voorkomen
    • Indien de natuurlijke verdamping (van bijvoorbeeld regenbuien tijdens de pluk) te traag gebeurt, inzetten van helikopters om de druiven te “drogen” vóór ze geplukt worden
  • Beperkte hoeveelheden (gemiddeld slechts 2 500 kisten per jaar) en
  • Een goed doordachte strategie van de eigenaars, de Loubat familie, en het management/ later eigenaar, Jean-Pierre Mouiex:
    • In de jaren 40 was Pétrus (zoals alle Pomerols) beduidend lager geprijsd dan vergelijkbare kwaliteit in de Médoc. De eerste beslissing was dan ook om de prijszetting gradueel aan te passen: dezelfde prijzen voor vergelijkbare kwaliteit !
    • In de jaren 50 en 60 onttrok Pétrus zich aan de dominerende concurrentie van de grote Franse chateaus in Frankrijk door zich te bewijzen op nieuwe markten waar deze linkeroever chateaus minder dominant waren, vooral de UK, België én de US.
    • Gedreven zoektocht naar “sponsors” die uitmonde in 
      • President John F Kennedy die verklaarde dat Pétrus de favoriete wijn was van Jackie Kennedy en hemzelf en 
      • Parker die met zijn lovende scores (eerst over de 1982 Pétrus, en later over andere jaargangen) de populariteit van Pétrus deed boomen.

Vanaf de jaren eind jaren 70/ begin jaren 80 werd Pétrus dan ook in toenemende mate een iconische wijn. Pétrus wordt niet meer geconsumeerd als een product maar het degusteren van deze wijn is een sensationele WOW - ervaring geworden (en de hoge prijs is ondergeschikt geworden aan het kunnen beleven van deze ervaring).  De prijs per fles (én de prijs per ha wijngaard) van zulke wijnen reflecteert dus de te verwachten WOW - ervaringen.

 

Als je wijnen zoekt die een vergelijkbare kwaliteit hebben, maar (op vandaag nog ...) minder dat iconische statuut hebben en dus "iets" betaalbaarder zijn, dan biedt Vina Mundi je in de stockverkoop bijvoorbeeld

  • Een 96 punten wijn (nl de gemiddelde score voor Pétrus)
    • Barolo Brunate van Giuseppe Rinaldi, de topper (op # 2) van Barolo 
    • Tegen een prijs die +/- 70% lager ligt dan de gemiddelde Pétrus (+/- 940 in vergelijking met 3 322 €)
    • En ..., ook Giuseppe Rinaldi (begin september 2018 overleden en nu opgevolgd door zijn twee dochters) wordt de laatste jaren met uitzonderlijk lovende scores overladen door Antonio Galloni (Vinous) - een ex-medewerker van Parker die sinds de oprichting van Vinous een enorme invloed aan het uitbouwen is. Zie bijvoorbeeld zijn Tribute aan Giuseppe Rinaldi naar aanleiding van diens overlijden.

PS: Als je toch de supertop Pétrus wil kopen, geen probleem ..., Vina Mundi biedt de 1982 jaargang aan (tegen een zeer competitieve prijs ...).

 

Eventuele feedback op deze blog is altijd welkom !