zoeken

Is rode wijn goed of slecht voor de lijn?

Is rode wijn goed of slecht voor de lijn?

1. DE CONTEXT

Wijn is een belangrijk onderdeel van gastronomie en gezelligheid.
Inspelend op de sterke toename van obesitasproblemen is er gradueel een wildgroei ontstaan van "dieet-goeroes". En een aantal van deze "would be spirituele leiders" stelt dat alcoholische dranken (zonder onderscheid of het nu bier, wijn of sterke dranken zijn) uit de afslankdiëten van hun volgelingen dienen geëlimineerd te worden.
 
Met deze blog willen we
  • Deze stellingen ietwat nuanceren; een positieve boodschap voor wijnliefhebbers!
  • Aangeven hoe Vina Mundi zijn klanten op een zeer praktische en eenvoudige wijze ondersteunt in het mooi combineren van wijnen met lijnvriendelijke gerechten. 

 

2. EEN GROOTSCHALIGE WETENSCHAPPELIJKE STUDIE

De Spaanse wetenschapper Dr Rosa Lamuela-Raventos is professor Food Science and Gastronomy aan de Universiteit van Barcelona en is tevens directeur van het Spaanse Instituut voor Onderzoek naar Voeding en Voedselveiligheid (INSA-UB).  Zie hier haar CV.

Als als een van de meest invloedrijke wetenschappers en onderzoekers op dit vlak organiseerde zij een grootschalige wetenschappelijke studie (Prevención con Dieta Mediterránea) die 7500 personen gedurende 8 jaar observeerde teneinde conclusies te kunnen trekken mbt lange-termijn effecten van het mediterrane dieet.   

  • Zij concludeert dat een matige inname van rode wijn kan worden geassocieerd met een lagere diagnose van "metabool syndroom" klachten:
    • Dit zijn klachten in verband met de stofwisseling, verhoogd cholesterolgehalte, hoge bloeddruk en een hoge bloedsuikerspiegel
    • Deze klachten verhogen het risico op
      • Overgewicht,
      • Hartaandoeningen,
      • Beroertes en
      • Diabetes.
  • Meer specifiek met betrekking tot gewichtsbeheersing concludeert zij:
    • Dat rode wijn drinkers die NIET gezonder eten dan anderen, toch een lagere body mass index (BMI) hebben dan de populatie die géén rode wijn drinkt.
    • Dat deze positieve impact van rode wijn op gewichtsbeheersing in belangrijke mate te verklaren is door het feit dat
      • Wijn weliswaar calorieën bevat,
      • Máár dat de polyfenolen in rode wijn deze calorieën verbranden door een verhoging van het energieverbuik en de vetoxidatie in het lichaam van de wijndrinker. 
    • Dat deze positieve impact van rode wijn op gewichtsbeheersing
      • Het meest optimaal is bij een matige consumptie van rode wijn gedurende de maaltijd,
      • Máár dat een vergelijkbare relatie wordt vastgesteld bij zowel bij diegenen die méér als minder drinken.
Omdat iedere persoon zijn eigen gezondheidsprofiel heeft (met mogelijk andere onderliggende condities en/ of aandoeningen die impact kunnen hebben op aanbevelingen om al dan niet alcohol te drinken), is het in deze context natuurlijk steeds aangewezen om even te overleggen met de huisarts. 
 

3. HOE ONDERSTEUNT VINA MUNDI JOU IN DEZE CONTEXT?

De missie van Vina Mundi is "Helping people enjoy wine". We gaan er van uit dat wijnliefhebbers "echt" genieten van mooie wijnen en lekkere gerechten op voorwaarde dat 

  • De combinatie tussen wijn en gerecht optimaal is 
  • De gezondheid optimaal gerespecteerd wordt, maar ook dat
  • De lijnvriendelijkheid optimaal gerespecteerd wordt

 Vina Mundi streeft dit objectief na door onderstaande initiatieven:

  •  E-Book "WINE & FOOD - De MEEST VERRUKKELIJKE combinaties tussen wijn en gerechten"

    • Na een intro over o.a. de basisregels worden, per wijnstijl, de meest verrukkelijke combinaties met gerechten opgelijst (95 blz)
    • Vervolgens worden, per gerecht, de meest verrukkelijke combinaties met diverse wijnen opgelijst (35 blz)
    • Daarna worden, voor een 150-tal combinaties, de (gezonde en lijnvriendelijke) RECEPTEN opgenomen van een aantal gerechten die niet of moeilijk kant & klaar kunnen gekocht worden  
    • Meer info
  • Recepten
    • De positieve impact van rode wijn (door een verhoging van energieverbruik en vetoxidatie) op gewichtsbeheersing zal allicht
      • Groter zijn bij lijnvriendelijke gerechten (zoals bijvoorbeeld kalfstartaar met witte truffel, geroosterde houtsnip of everzwijnragout), maar     
      • Beduidend kleiner zijn bij gerechten zoals bijvoorbeeld een vette hamburger met frieten en mayonaise.
    • Zoals in de blog "Gezonde en lijnvriendelijke voeding? Niet vanzelfsprekend ..." toegelicht toonde een analyse van 43 peer-reviewed onderzoeken in 2020 aan dat in 86% van deze onderzoeken een duidelijk verband werd gelegd tussen
      • Een grotere consumptie van "ultra-bewerkte voedingsmiddelen" en 
      • Slechtere gezondheidsresultaten zoals obesitas/  diabetes type 2/  hoge bloeddruk/  hart- en vaatziekten/ kanker (borstkanker en andere kankers)/ 'prikkelbare darm'-syndroom/  nierproblemen en verhoogde niveaus van depressie en angst.
    • Daarom focust Vina Mundi op HEERLIJKE maar ook GEZONDE EN LIJNVRIENDELIJKE recepten, zodat de impact van de combinatie van rode wijn met lekkere gerechtjes maximaal is. Zie deze blog over de recepten van Vina Mundi.
  • Coravin
    • Er is overtuigend wetenschappelijk bewijs over de negatieve gezondheids-impact van overmatige consumptie van alcohol (dus ook wijn).
    • Ook bovenstaande studie geeft aan dat de positieve impact op gewichtsbeheersing optimaal is bij matige consumptie van rode wijn tijdens de maaltijd.  
    • Daarom biedt Vina Mundi Coravin aan:
      • De "perfecte" tool om te kunnen genieten van enkele glazen wijn en de rest van de fles nog weken, maanden of jaren weg te leggen zonder kwaliteitsverlies.
      • Robert PARKER (dé wijncriticus van de voorbije decennia) heeft Coravin getest en was uitzonderlijk enthousisat: o.a. "impressive", "this blows my mind", "fabulous" en "this is transformational !".    
      • Zie hier de video met de conclusies van Parker 
    • Coravin omvat diverse modellen:  
      • Een model voor mousserende wijnen: Sparkling  en
      • Drie modellen voor witte, rosé, rode, dessert- en versterkte wijnen:
 

Eventuele feedback op deze blog is altijd welkom !