DE CONTEXT
Een restaurant etentje kan zéér charmant zijn.
- Toch is er, reeds vóór COVID-19, een duidelijke trend ontstaan om restaurant etentjes af en toe gewoon te vervangen door gezellige avondjes thuis.
- Tijdens 2020 en 2021 is deze trend, tengevolge COVID-19, natuurlijk in belangrijke mate versterkt. Maar, zoals ook aangegeven door Barbara Drew, MW en Events Expert bij Berry Bros & Rudd “Ik denk dat thuis echt van lekker eten en wijn te genieten een belangrijke trend voor 2023 zal zijn. Na de eerste vlaag van opwinding rond het uitgaan naar restaurants en bars nadat de lockdowns waren opgeheven, erkennen mensen steeds meer dat ingrediënten van hoge kwaliteit, een fles gerijpte wijn en goed gezelschap alles is wat je nodig hebt voor een heerlijke avond - of je nu thuis bent of niet."
- McKinsey omschrijft deze trend als "STAYING-IN" is the "NEW GOING-OUT".
De voornaamste drivers achter deze trend zijn:
- Trend om over te stappen naar gezondere en lijnvriendelijkere voeding, thuis én op restaurant
- Thuis is dat in principe onder controle van de wijnliefhebber (op voorwaarde natuurlijk dat hij/ zij de juiste aanpak kent)
- Op restaurant ligt dat moeilijker. Restaurant eten is "niet altijd" lijnvriendelijk en gezond:
- Een recente studie in de US waarin niet minder dan 35 000 Amerikanen gedurende 13 jaar werden opgevolgd concludeert dat exact 0.1% van alle maaltijden voldeden aan de richtlijnen van de American Heart Association, dus 1 op 1000 ...
- Zo'n alomvattende studie bestaat niet voor België en/ of Nederland, maar we kunnen er met bijna zekerheid van uitgaan
- Dat de Belgische en Nederlandse restaurants weliswaar beter zouden scoren dan die Amerikaanse score van 1 op 1000
- Maar, dat bij de overgrote meerderheid van Belgische en Nederlandse restaurants op dit vlak nog heel veel ruimte voor verbetering is.
- McKinsey definiëert dit als "one of the most consistent long-term food trends".
- Zie ook deze blog over “gezonde én lijnvriendelijke voeding”.
- En zie hier een interessant e-Book dat binnen enkele weken gepubliceerd wordt.
- Het feit dat alcohol in het verkeer (en in de maatschappij) steeds minder aanvaardbaar wordt
- Het feit dat wijnprijzen in restaurants dikwijls werkelijk overdreven hoog zijn. Het scherpe contrast tussen de wijnprijzen in de detailhandel en prijzen in restaurants werd ten gevolge de COVID-19 lockdowns extra duidelijk voor veel restaurantbezoekers. Meer dan vroeger twijfelen restaurantbezoekers of ze wel gelukkig zijn met een factor van 3 tot soms >10 (waarmee restaurants hun aankoopprijzen van wijnen vermenigvuldigen). Zie in deze context ok punt 2 van deze blog.
- Het feit dat de COVID-19 crisis impliceerde dat iedereen in 2020 en 2021 het concept "gezellige avondjes thuis" wel MOE(S)T uitproberen en dan aan den lijve ervaarde dat
- Wat betreft het gerecht het eigenlijk niet zo moeilijk is om thuis een tof gerechtje op tafel te zetten: ofwel zelf gemaakt op basis van goede recepten (zie hier het kwalitatieve aanbod van Vina Mundi) ofwel afgehaald bij een restaurant of traiteur bij jou in de buurt
- Wat betreft de wijn dit je toelaat om de extreme marges, die restaurants nemen, te vermijden zodat je de keuze hebt om
- De wijn die je in het restaurant zou nemen zelf aan te kopen tegen een prijs die 70 tot >90% lager ligt
- Ofwel te opteren voor een beduidend betere wijn.
- Én dat het thuis zéér gezellig kan zijn. Wat wijzelf reeds ontelbare keren ervaren hebben is dat een etentje of aperitief in een goed restaurant/ wijnbar werkelijk heerlijke nieuwe ervaringen kan bieden, maar
- Dat een restaurant avond zóó te plannen dat, ná het restaurant etentje, de avond thuis wordt verdergezet met een speciaal wijntje meestal nog beter scoort. Deze aanpak is in feite vergelijkbaar met een mooie Piemontese traditie om na een etentje nog een tijdje te blijven napraten, met een fles oude Barolo erbij ...
- Dat een etentje thuis organiseren met bijpassende topwijnen, maar voorafgegaan door een uitgebreid aperitief met heerlijke aperitiefhapjes in een goede wijn- of tapasbar, ook heel goed kan scoren (natuurlijk afhankelijk van de kookkunsten van de gastvrouw/ -heer of van de kwaliteit van de take away gerechtjes).
McKinsey omschrijft als deze trend als "STAYING-IN is the NEW GOING-OUT".
TIPS OM THUIS GEZELLIGE WIJN-AVONDJES TE ORGANISEREN
Vele wijnliefhebbers zijn, binnen de hierboven geschetste context, dan ook op zoek naar toffe en gevarieerde formules om het thuis gezellig te maken én om hun wijnkennis uit te diepen. Vina Mundi biedt 4 verschillende formules aan:
1. EEN WIJNCURSUS
Een zéér kwalitatieve wijncursus voor personen die nog niet in de mogelijkheid waren om een echt degelijke alomvattende wijncursus te volgen maar toch een passie hebben voor wijn en alles wat ermee samenhangt. De objectieven van deze wijncursus (6 modules (avonden) voor 2 personen) zijn:
- Een zéér goed niveau van wijnkennis verwerven
- Over alle wijn-aspecten die op dit niveau belangrijk zijn - dit omvat ook de combinatie van wijnen met gerechten
- Zeer gestructureerd (een "kapstok"), zodat de cursist hier makkelijk alle toekomstige verwerving van bijkomende wijnkennis aan kan toevoegen (door degustaties, wijnreizen, magazines, boeken, etc).
- Een maximaal inzicht krijgen in
- De combinatie van wijnen met gerechten. En dit zowel voor dagdagelijkse wijnen als voor top wijnen.
- De beschikbare tools om bij de aankoop van wijnen zowel de kwaliteit als de correctheid van de prijs in te schatten. Ook hier, zowel voor dagdagelijkse wijnen als voor top wijnen.
- De optimale aanpak om een eigen wijncollectie uit te bouwen (om zo teleurstellingen te vermijden).
- Een methodiek verwerven die de cursist toelaat om, ná de cursus, zijn/ haar smaakprofiel steeds verder te verfijnen en uit te diepen.
- Op basis van zelfstudie
- Maar gebruik makend van een zéér goede leidraad die de cursist, beter dan de meeste face-to-face cursussen, op weg zet om zijn/ haar wijnkennis in feite onbeperkt uit te diepen
- Zelfstudie die weliswaar iets meer discipline van de cursist vraagt dan een face-to-face cursus, maar die discipline is toch nodig voor het vervolg.
- Inspelend op de 3 vereisten voor een effectieve opleiding (zoals ook gedefinieerd door DDI - een internationale consultant mbt opleidingen):
- De opleiding dient geconstrueerd te worden als een leertraject dat zich in de loop van de tijd blijft ontvouwen (i.e. in dit geval door de aangereikte methodiek om je smaakprofiel verder uit te diepen)
- De opleiding moet gebaseerd zijn op meerdere leeropties (i.e. in dit geval door een gebalanceerd gebruik van syllabus, cursusboek, videos's, magazines, boeken, wijnclubs, wijnreizen, etc)
- De opleiding moet mogelijkheden bieden voor het oefenen en toepassen van vaardigheden (i.e. in dit geval door degustaties met je partner, met vrienden, in wijnclubs, bij wijnhandels, op wijnbeurzen, bij wijnboeren, etc)
Dus gegarandeerd gezellige én leerrijke avonden met je partner of wijnvriend(in)
Zie hier alle details over deze wijncursus bij jou thuis
2. MASTERCLASSES
Masterclasses die focussen op die personen die reeds een degelijke kennis over wijn hebben (zoals bijvoorbeeld de wijncursus in punt 1 hierboven) maar dieper willen ingaan op specifieke wijnregio's, nl:
- Een zeer grondige kennis vergaren over de betrokken wijnregio: de appellaties, de druiven, een aantal belangrijke trends, overeenkomsten en verschillen tussen de diverse appellaties, de toppers, de P/Q wijnen, de jaargangen, etc
- Gekoppeld aan de degustatie van de 6 "meest relevante" appellaties of stijlen binnen de wijnregio
- Inzicht verkrijgen in wat je best eet bij deze wijnen
- Reistips voor wie een wijnreis naar deze wijnregio plant.
Zie hier alle details over deze masterclasses bij jou thuis
3. PROEFPAKKETTEN
De Vina Mundi proefpakketten (met telkens 3 verschillende flessen rond wisselende thema's) bieden een mooie oplossing om nieuwe wijnen te ontdekken én tegelijk
- Een pak info over de wijn. Bijvoorbeeld over het wijnhuis, de appellatie, de druif/ druiven, de commentaar van een aantal wijncritici,
- De combinatie met hapjes/ gerechtjes die perfect passen bij de wijnen; hapjes of gerechtjes die dikwijls bij een traiteur of beter grootwarenhuis kunnen gekocht worden, of natuurlijk zelf kunnen klaargemaakt worden
- Én (voor dezen die de tijd hebben om zelf een heerlijk gerechtje klaar te maken) een aantal zeer duidelijke en eenvoudige recepten voor hapjes/ gerechtjes die perfect passen bij deze wijnen
Zie hier de beschikbare proefpakketten. Noteer dat regelmatig nieuwe proefpakketten worden bijgevoegd.
4. TOPWIJNEN DIE JE M.B.V. CORAVIN GLAS PER GLAS KAN DEGUSTEREN
Coravin, waarmee je wijnen glas per glas kan degusteren (en de rest van de fles eventueel nog jaren kan wegleggen), is een totaal nieuwe dimensie om te genieten van mooie wijnen. Zie hier de Coravin modellen [op de detail pagina voor ieder Corvain model staat een pak info met o.a. een video waarin Robert Parker een test doet van Coravin en (natuurlijk ...) zéér enthousiast is].
Wat betreft wijnen (die je glas per glas wil degusteren) kies je zelf hoe ver je wil gaan: zie hier alle beschikbare wijnen en zie hier een mooie selectie "Juweeltjes"
Ook hier ontvang je
- Een pak info over de wijn. Bijvoorbeeld over het wijnhuis, de appellatie, de druif/ druiven, de commentaar van een aantal wijncritici,
- De combinatie met hapjes/ gerechtjes die perfect passen bij de wijnen; hapjes of gerechtjes die dikwijls bij een traiteur of beter grootwarenhuis kunnen gekocht worden, of natuurlijk zelf kunnen klaargemaakt worden
- Én (voor dezen die de tijd hebben om zelf een heerlijk gerechtje klaar te maken) een aantal zeer duidelijke en eenvoudige recepten voor hapjes/ gerechtjes die perfect passen bij deze wijnen
STAY SAFE, DRINK WISE !
Eventuele feedback op deze blog is altijd welkom !