zoeken

Thuis (leerrijke) wijn-avondjes organiseren

Thuis (leerrijke) wijn-avondjes organiseren

 

DE CONTEXT

Een restaurant etentje kan zéér charmant zijn. Maar toch is er reeds jaren (en in 2020-2021 door COVID-19 significant versterkt) een duidelijke trend om restaurant etentjes af en toe gewoon te vervangen door gezellige avondjes thuis. De voornaamste drivers achter deze trend zijn:

  • Trend om over te stappen naar gezondere en lijnvriendelijkere voeding, thuis én op restaurant
    • Thuis is dat in principe onder controle van de wijnliefhebber (op voorwaarde natuurlijk dat hij/ zij de juiste aanpak kent)
    • Op restaurant ligt dat moeilijker. Restaurant eten is "niet altijd" lijnvriendelijk en gezond:
      • Een recente studie in de US waarin niet minder dan 35 000 Amerikanen gedurende 13 jaar werden opgevolgd concludeert dat exact 0.1% van alle maaltijden voldeden aan de richtlijnen van de American Heart Association, dus 1 op 1000 ... 
      • Zo'n alomvattende studie bestaat niet voor België en/ of Nederland, maar we kunnen er met bijna zekerheid van uitgaan
        • Dat de Belgische en Nederlandse restaurants weliswaar beter zouden scoren dan die Amerikaanse score van 1 op 1000 
        • Maar, dat bij de overgrote meerderheid van Belgische en Nederlandse restaurants op dit vlak nog heel veel ruimte voor verbetering is. 
    • McKinsey definiëert dit als "one of the most consistent long-term food trends".  
  • Het feit dat alcohol in het verkeer steeds minder aanvaardbaar wordt
  • Het feit dat wijnprijzen in restaurants dikwijls werkelijk overdreven hoog zijn (zie deze blog - punt 2).  
  • De gevolgen van COVID op de horeca:
    • Tijdens de lockdowns kon een etentje op restaurant of een wijntje in een wijnbar gewoon niet meer
    • Tussen de lockdowns had horeca-bezoek, door de COVID-19 maatregelen, "iets" van zijn charme verloren
    • En, heel spijtig, wordt de horeca geconfronteerd met een moeilijk te verhelpen besmettingsrisico:  in onvoldoende geventileerde ruimtes is, omwille van de langdurige aanwezigheid van eventueel besmette aerosolen, physical distancing geen voldoende oplossing. Dit risico wordt in toenemende mate onder controle gebracht door:
      • De strikte toepassing van CO2 meters en de onvermijdelijke installatie van kwalitatieve ventilatie 
      • De steeds toenemende vaccinatiegraad
      • De invoering van het Corona Safe Ticket tijdens periodes met zware besmettingsriscio's
  • Het feit dat de COVID-19 crisis impliceerde dat iedereen het concept "gezellige avondjes thuis" wel MOE(S)T uitproberen en dan aan den lijve ervaarde dat
    • Wat betreft het gerecht het eigenlijk niet zo moeilijk is om thuis een tof gerechtje op tafel te zetten: ofwel zelf gemaakt op basis van goede recepten (zie hier het kwalitatieve aanbod van Vina Mundi)    ofwel afgehaald bij een restaurant of traiteur bij jou in de buurt
    • Wat betreft de wijn dit je toelaat om de extreme marges, die restaurants nemen, te vermijden zodat je de keuze hebt om
      • De wijn die je in het restaurant zou nemen zelf aan te kopen tegen een prijs die 70 tot >90% lager ligt
      • Ofwel te opteren voor een beduidend betere wijn. 
    • Én dat het thuis zéér gezellig kan zijn. Wat wijzelf reeds ontelbare keren ervaren hebben is:
      • Dat een etentje in een goed restaurant werkelijk heerlijke nieuwe ervaringen kan bieden, maar
      • Dat een avond zóó te plannen dat ná het restaurant etentje de avond thuis wordt verdergezet met een speciaal wijntje meestal nog beter scoort.
      • In feite vergelijkbaar met een mooie Piemontese traditie om na een etentje nog een tijdje te blijven napraten, met een fles oude Barolo erbij ... 

McKinsey omschrijft als deze trend als "STAYING-IN is the NEW GOING-OUT". 

  

TIPS OM THUIS GEZELLIGE WIJN-AVONDJES TE ORGANISEREN 

Vele wijnliefhebbers zijn, binnen de hierboven geschetste context, dan ook op zoek naar toffe en gevarieerde formules om het thuis gezellig te maken én om hun wijnkennis uit te diepen. Vina Mundi biedt 4 verschillende formules aan:  

 

1. EEN BASIS WIJNCURSUS 

Alles wat je verwacht van een kwalitatieve basis wijncursus - opgesplitst in 6 modules (avonden):

  • Een syllabus van 100 blz - zie hier de inhoud
  • Aangevuld met een nederlandstalig cursusboek (220 blz) dat maximaal geïntegreerd is met de syllabus 
  • Diverse video's over de besproken onderwerpen
  • 6 Top wijnen en voor iedere wijn een ingevuld proefformulier (zie hier een voorbeeld).
  • Recepten voor hapjes/ gerechtjes die perfect passen bij de wijnen
  • Een methodiek om je smaakprofiel (ná de cursus) verder uit te diepen door nieuwe wijnstijlen te ontdekken:
    • Dit binnen een zeer gestructureerde aanpak
    • Dit met de nodige tools om
      • Voor betrokken wijnstijlen prijs/ kwaliteit te vinden en te kopen
      • Te bepalen welke wijnstijl de betere combinatie is met hapjes, gerechtjes en kaas.  

Dus gegarandeerd gezellige én leerrijke avonden met je partner of wijnvriend(in)

Zie hier alle details over deze wijncursus bij jou thuis   

 

   

 2. VERVOLGCURSUSSEN OVER DE TOP WIJNREGIO'S

Zes vervolgcursussen die vooral bedoeld zijn voor personen die reeds een degelijke basiskennis over wijn hebben maar dieper willen ingaan op specifieke wijnregio's (bijvoorbeeld Piemonte, Bourgogne, Ribera del Duero & Rioja, Toscane, Bordeaux, Champagne, enz).

Dus gegarandeerd gezellige én leerrijke avonden met je partner of wijnvriend(in)

De beschikbare vervolgcursussen zijn:

De binnenkort beschikbare vervolgcursussen zijn hier beschreven. Je kan op die pagina ook vragen om een mailtje te krijgen op het moment dat de betrokken cursussen gelanceerd worden.   

 
   

 3. PROEFPAKKETTEN

De Vina Mundi proefpakketten (met telkens 3 verschillende flessen rond wisselende thema's) bieden een mooie oplossing om nieuwe wijnen te ontdekken én tegelijk 

  • Een pak info over de wijn. Bijvoorbeeld over het wijnhuis, de appellatie, de druif/ druiven, de commentaar van een aantal wijncritici,
  • De combinatie met hapjes/ gerechtjes die perfect passen bij de wijnen; hapjes of gerechtjes die dikwijls bij een traiteur of beter grootwarenhuis kunnen gekocht worden, of natuurlijk zelf kunnen klaargemaakt worden
  • Én (voor dezen die de tijd hebben om zelf een heerlijk gerechtje klaar te maken) een aantal zeer duidelijke en eenvoudige recepten voor hapjes/ gerechtjes die perfect passen bij deze wijnen

Zie hier de beschikbare proefpakketten.   Noteer dat regelmatig nieuwe proefpakketten worden bijgevoegd.

 

 

 

 

 

   

 4. TOPWIJNEN DIE JE M.B.V. CORAVIN GLAS PER GLAS KAN DEGUSTEREN

Coravin, waarmee je wijnen glas per glas kan degusteren (en de rest van de fles eventueel nog jaren kan wegleggen), is een totaal nieuwe dimensie om te genieten van mooie wijnen. Zie hier de Coravin modellen  [op de detail pagina voor ieder Corvain model staat een pak info met o.a. een video waarin Robert Parker een test doet van Coravin en (natuurlijk ...) zéér enthousiast is].

Wat betreft wijnen (die je glas per glas wil degusteren) kies je zelf hoe ver je wil gaan: zie hier alle beschikbare wijnen   en   zie hier een mooie selectie "Juweeltjes"

Ook hier ontvang je

  • Een pak info over de wijn. Bijvoorbeeld over het wijnhuis, de appellatie, de druif/ druiven, de commentaar van een aantal wijncritici,
  • De combinatie met hapjes/ gerechtjes die perfect passen bij de wijnen; hapjes of gerechtjes die dikwijls bij een traiteur of beter grootwarenhuis kunnen gekocht worden, of natuurlijk zelf kunnen klaargemaakt worden
  • Én (voor dezen die de tijd hebben om zelf een heerlijk gerechtje klaar te maken) een aantal zeer duidelijke en eenvoudige recepten voor hapjes/ gerechtjes die perfect passen bij deze wijnen

 

 

 STAY SAFE, DRINK WISE !    

 

 Eventuele feedback op deze blog is altijd welkom !