zoeken

MASTERCLASS PIEMONTE: bij jou thuis (3 avonden - 2 personen)

2-12-2024 tot 31-12-2026

Je kiest zelf wanneer, waar en met wie je zal genieten.

MASTERCLASS PIEMONTE: bij jou thuis (3 avonden - 2 personen)

De Nederlandse wijnrecensent Otto Kleyn stelde enkele jaren geleden:

  • " Meer weten over wijn betekent meer plezier van elke fles, elk glas, elke slok.
  • Maar hoe kom je aan die kennis?
  • Informatie lezen van internet of uit boeken is een aardige manier.
  • Een cursus volgen nog beter. " 

Dit is zéér zeker correct, zowel om een degelijke basiskennis te verwerven (zoals deze wijncursus), als om dieper in te gaan op specifieke topics (zoals deze masterclasses). 

 

DOELPUBLIEK: 

Deze masterclass focust op die personen die reeds een degelijke basiskannis over wijn hebben maar dieper willen ingaan op specifieke wijnregio's, bijvoorbeeld

  • Een gepassioneerde wijnliefhebber waarvoor dit een perfect cadeau kan zijn om te krijgen (of om zelf te kopen ...) 
  • Een koppel waarvoor dit een extra stimulans zal zijn voor een gedeelde passie voor de Piemonte (wijn/ heerlijke gerechtjes/ wijnreizen/ lokale gastronomie/ etc)  
  • Een groep (vrienden/ vereniging/ collega's/ etc) waarvoor dit een een toffe repetitieve event kan zijn. 

 

OBJECTIEF: 

  • Een grondige kennis vergaren over
    • De Piemonte: de 11 voornaamste druiven en de appellaties (de 17 DOCG appellaties en de voornaamste DOC appellaties)
    • Maar met een focus (80% van de cursus) op Barbaresco en Barolo. 
  • Gekoppeld aan de degustatie van 3 top wijnen (1 Barbaresco en 2 Barolo's) in combinatie met bijpassende gerechtjes
  • Een maximaal inzicht krijgen in
    • De combinatie van wijnen met gerechten. En dit zowel voor dagdagelijkse wijnen als voor top wijnen. 
    • De beschikbare tools om bij de aankoop van wijnen zowel de kwaliteit als de correctheid van de prijs in te schatten. Ook hier, zowel voor dagdagelijkse wijnen als voor top wijnen.
    • De optimale aanpak om een eigen wijncollectie uit te bouwen (om zo teleurstellingen te vermijden).
  • Op basis van zelfstudie 
    • Maar gebruik makend van een zéér goede leidraad die de cursist, beter dan de meeste face-to-face cursussen, op weg zet om zijn/ haar wijnkennis in feite onbeperkt uit te diepen
    • Zelfstudie die weliswaar iets meer discipline van de cursist vraagt dan een face-to-face cursus, maar die discipline is toch nodig voor het vervolg.
  • Inspelend op de 3 vereisten voor een effectieve opleiding (zoals ook gedefinieerd door DDI - een internationale consultant mbt opleidingen)
    • De opleiding dient geconstrueerd te worden als een leertraject dat zich in de loop van de tijd blijft ontvouwen (i.e. in dit geval door de aangereikte methodiek om je smaakprofiel verder uit te diepen) 
    • De opleiding moet gebaseerd zijn op meerdere leeropties (i.e. in dit geval door een gebalanceerd gebruik van syllabus, videos's, magazines, boeken, wijnclubs, wijnreizen, etc) 
    • De opleiding moet mogelijkheden bieden voor het oefenen en toepassen van vaardigheden (i.e. in dit geval door degustaties met je partner, met vrienden, in wijnclubs, bij wijnhandels, op wijnbeurzen, bij wijnboeren, etc)
  • Reistips voor wie een wijnreis naar deze wijnregio plant.

 

PRAKTISCH: 

- DATA: 

  • Deze cursus kan op ieder moment gestart worden (vanaf 2-3 werkdagen na inschrijving)
  • Deze wijncursus wordt in 3 modules opgesplitst. Je kan zelf bepalen hoe je deze 3 modules spreid in de tijd: bijvoorbeeld een per maand of een per week.

 

- INCLUSIEF:

  • De cursus
  • De wijnen
  • Relevante video's  
    • In totaal meer dan 10 uur video's over de in de cursus behandelde onderwerpen, dus per module gemiddeld meer dan 3 uur
    • Zeer afwisselend: iedere module heeft immers tientallen verschillende presentatoren; iets anders dan steeds dezelfde (soms zelfs ietwat saaie) lesgever in een face-to-face cursus ...
    • Inhoud van deze video's is aanvullend op de syllabus
    • Video genereert makkelijker passie en emotie, bijvoorbeeld
      • Over de zeer charmante wijnstreek Piemonte, die je misschien wel wil koppelen aan je volgende vakantie,
      • Over een nieuw ontdekte wijnstijl die je écht wil proeven (de syllabis beschrijft 20 verschillende Piemontese appellaties),
      • Over verrukkelijke combinaties met food die je misschien wel graag wil uittesten, etc
    • Zie hier bijvoorbeeld een video over Barolo met een aantal van de top producenten (zoals op het einde van de video - vanaf 9.08 - Giuseppe Rinaldi).
  • Combinatie van wijn en gerecht:  
    • Een zeer degelijke e-Book (183 blz) 
      • Met de basisregels,
      • Met meer dan 1600 verrukkelijke combinaties tussen wijn en gerecht en vice versa én met
      • Met heerlijke recepten (zie hier een blog incl 3 recepten)
      • De gerechten in deze e-Book zijn opgesplitst in
        • "Kant en klaar": kant en klaar te koop in grootwarenhuizen, bij traiteurs, kaashandels of afhaalrestaurants,
        • "Recept": snel en eenvoudig klaar te maken op basis van bijgevoegde recepten of
        • "-":  gerechten, waarvoor een recept minder noodzakelijk is, maar die zijn opgelijst om je een beter aanvoelen te geven van welke combinaties ideaal zijn bij betrokken wijn.
    • Zowel bruikbaar door niet-vegetariërs als door vegetariërs.
  • Waardevolle tools om steeds prijs/ kwaliteit te vinden en te kopen (beschreven in de e-Book - zie hierboven) 
  • Tips om geen teleurstellingen op te lopen bij het aanlegggen van een wijncollectie (beschreven in de e-Book - zie hierboven)
  • Vóór, tijdens én na de cursus, een open communicatie-lijn met Vina Mundi (Jean Steensels
    • Mail naar info@vinamundi.be of
    • WhatsApp of bel Jean Steensels op + 32 (0) 477 31 05 91

 

- PRAKTISCHE ORGANISATIE VAN DEZE MASTERCLASS:

  • Aantal avonden:
    • Als je deze masterclass met je partner of vriend(in) volgt, dan kan je hem best spreiden over 3 avonden met telkens een fles Barbaresco of Barolo, een bijpassend hapje of gerecht en een van de 3 module in de syllabus met de bijpassende video's. Eventueel kan je, de avond inzetten met een glas mousserende of witte Piemontese wijn (alle details in hoofdstuk 3.1. van de syllabus).
    • Als je deze masterclass op jezelf wenst door te nemen, of cadeau doet aan 1 persoon, dan kan je hem best spreiden over bijvoorbeeld 6 avonden met telkens een halve fles wijn, een bijpassend hapje of gerecht, en een module in de syllabus met de bijpassende video's die dan over twee avonden gespreid wordt.  Zie deze blog over het bewaren van open flessen. 
  • Coravin:
    • Je zal meer kennis opdoen door de wijnen vergelijkend te degusteren; bijvoorbeeld iedere avond per persoon twee maal 6 cl van ieder van de 3 wijnen (in totaal dus een halve fles wijn). 
    • Dit impliceert dat je best een Coravin gebruikt (de "perfecte" tool om wijnen glas per glas te drinken en de wijn in de aangebroken flessen eventueel nog jaren in perfecte conditie te bewaren). Indien je geen Coravin hebt, is dit hét moment om er in te investeren! Een investering (vanaf 230 €), MAAR Coravin biedt je een werkelijk totaal nieuwe dimensie om te genieten van mooie wijnen. Zie hier alle details, met o.a. een video van Robert Parker met zijn conclusies (o.a. "incredible discovery", "fabulous", "this blows my mind", amazing device")
  • Degustatieglazen:
    • Vina Mundi gebruikt voor masterclasses, cursussen en degustaties steeds "Chef&Sommelier Open Up Universal Tasting - 40 cl". Dit zijn glazen (> 21 cm hoog) waarmee je zeer gemakkelijk degustatieporties (op de foto +/- 6 cl - tot aan de knik in het glas) kan schenken hetgeen belangrijk is als je meerdere wijnen naast elkaar wenst te degusteren. 
    • Degustatieglazen worden NIET meegeleverd. Indien nodig, kan je deze glazen (in principe in dozen van 6) zelf bestellen via bovenstaande link. 
         
  • Neem op voorhand de syllabus, de video's en de vooral de e-book Wine & Food (incl de recepten) even door zodat je een zicht hebt op het geheel en je de 3 (of 6) avonden kan plannen in functie van jullie (of jouw) voorkeuren.  

 

PRIJS:   310 € (3 avonden voor 2 personen - of 6 avonden voor 1 persoon)

  • De kost per persoon per avond (bij verbruik van het equivalent van ½ fles/ avond) bedraagt +/- 50 € + de kost van de hapjes die je klaarmaakt of koopt. Niet goedkoop, maar wél een fractie van de kost die je op restaurant zou moeten betalen voor een etentje met een vergelijkbare wijn. Zie in deze context ook deze blog.
  • Voor die kost verkrijg je:
    • Zes zéér aangename avonden voor 2 personen met
      • Een zéér degelijke masterclass over de wijnen van de Piemonte (focus op Barbaresco en Barolo) aangevuld met relevante video's
      • Topwijnen en heerlijke hapjes of gerechtjes,
      • Reistips om werkelijk (gastronomisch) te genieten van enkele dagen in de Piemonte 
    • PLUS: 3 zéér interessante e-Books (die je makkelijk op je smartphone kan installeren, en dus altijd beschikbaar zijn)
    • PLUS: na het 3 maal uitgetest te hebben, een aanpak om thuis gezellige en lekkere wijn-etentjes te organiseren (samen met je partner en/ of samen met vrienden). Zie in deze context ook deze blog.
    • PLUS: Naar de toekomst toe (indien het nog nodig is ...) de aanzet om een werkelijke passie te ontwikkelen voor de Piemonte met zijn wijnen en gastronomie.
  • Wens je bijkomende info of heb je specifieke vragen (bijvoorbeeld hoe deze cursus met een vriendengroep van > 2 personen te organiseren),
    • Stuur dan best een mailtje naar info@vinamundi.be 
    • WhatsApp of bel Jean Steensels op + 32 (0) 477 31 05 91

 

INTERESSE?

  

Onderstaande tab INSCHRIJVEN best NIET gebruiken (hij wordt in de komende dagen verwijderd).